54 Napüdvözlet – minden hónap utolsó hétfőjén

1480_surya-dev-wallpaper-07lA Napüdvözlet – Surya Namaskára – az egyik legismertebb jóga gyakorlat.  Tökéletesen összeállított ászanasor, mely megmozgatja a testet minden irányban. A mozdulatok egymásba fűzve, egymást kiegészítve mozgatják át a gerincet, a vállövet, a csípőt, a lábakat, a karokat. Átmasszírozzák a belső szerveket, megélénkítve azokban a vér – és energia áramlását. A légzéssel összehangolt mozgás életenergiával – pránával tölti fel az egész testet, durva és finom szinten egyaránt.

A Napüdvözletnek, tradíciótól függően, több variációja ismert. Vannak könnyebben, akár kezdő jógázók által is végezhető variációk, és vannak nehezebb, haladó gyakorlók által megvalósíthatók. Ezekről bővebben a www.jogapont.hu oldalon is olvashattok.

A Napüdvözlet végezhető lassan, bemelegítésként, bevezető nyújtásként, vagy dinamikusabban. Mantrákat hallgatva, vagy mantrákat énekelve. Minden ászanához tartozik egy mantra, és egy mantra mag. A Napüdvözlet mantrái a Napot, mint istenséget köszöntik, dicsőítik.

A mantrákat hallgatva, vagy akár hangosan, illetve az elmében énekelve, a Surya Namaskára végzése belső utazássá, meditációs folyamattá válik.

Tradicionálisan teliholdkor szokás 108 Napüdvözletet végezni.

Miért teliholdkor? Sokat és sokfélét lehet olvasni a telihold hatásairól. Általánosságban elmondható, hogy ilyenkor nagy energiák hatnak ránk. A telihold ideje az elengedésnek, a tisztulásnak, testi, mentális, szinten egyaránt. Elengedjük, amire már nincs szükségünk, hogy be tudjuk fogadni az új, lelkünket építő dolgokat. Ezt a folyamatot segítheti a telihold idején végzett Napüdvözlet.

Miért 108? Nos, a 108-as számnak rengeteg magyarázatát lehet találni. Számmisztikai, mikrokozmikus, mezokozmikus, makrokozmikus, vallásos, spirituális magyarázatokat. Például itt: http://www.kagylokurt.hu/13811/orientacio/tavlat/108-a-misztikus-egysegszam.html, vagy itt: https://buddhizmus.hu/hu/a-buddhista-ut/a-108-as-szam-szimbolikaja
Elégedjünk most meg azzal, hogy egy nagy transzcendentális erővel bíró szám, mely jótékony hatással van a lelki fejlődésünkre is.

Tehát teliholdkor, 108 Surya Namaskárát végezni igen áldásos tevékenység, fejlesztően hat testünkre, elménkre, segíti az összekapcsolódást önmagunkkal és a Legfelsőbbel, és hát végül is a jóga célja is ez.

És hogy miért 54? Mert még „csak” törekvő gyakorlók vagyunk. Lassan haladunk az úton. Figyelembe vesszük a jóga egyik legfontosabb elvét, az ahímsát, vagyis a nem-ártás, a lehető legkisebb erőszak elvét. Eszerint az elv szerint törekednünk kell arra, hogy ne okozzunk fájdalmat – se testi, se lelki fájdalmat – más élőlényeknek és önmagunknak se. Ezért aztán egyelőre még “csak” 54 Napüdvözletet végzünk, egészen addig, amíg képesnek nem érezzük magunkat a 108 elvégzésére.

Ezeket az órákat gyakorló jógásoknak ajánljuk, akik ismerik és szeretik a Napüdvözletek variációit.
Szeretettel várunk minden lelkes, kihívásokat kedvelő jógagyakorlót.
A mi gyakorlásunk igazodik a lehetőségeinkhez, így nem pont Telihold napján, hanem minden hónap utolsó hétfőjén végezzük a Napüdvözleteket.

Namaste!

meditation-clipart-surya-namaskar-6