Astanga jóga

Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyasa), a légzéssel (udzsájí pránájama), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése). Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát az udzsájí légzés adja.A légzés tudatosan összhangban van a mozgással. Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a tekintet vezetése (dristi). Mindezek beindítják a prána áramlását a testben, A mozgás és a légzés összhangja és az energetikai zárak, bandák tudatosítása során a gyakorlás alatt intenzív belső hő keletkezik, és ha az elemek összeolvadnak, a gyakorlat mozgó meditációvá válik. Ez a belső gyógyító tűz megtisztítja a fizikai testet a méreganyagoktól, stabilizálja, egészségben tartja a hormonháztartást, a váz-és izomrendszert, koordináció, az egyensúlyérzéket,   a belső szervek működését javítja,  az izmokat és szerveket, így az eredmény egy fénylő, egészséges, erős test lesz.

 Ez a mozgó meditáció közben a testünk olyan, mint egy mantra, s japa málánkon (imafüzér) a pózok képviselik a gyöngyöket, az alapvető technikák pedig a fonalat (légzés, dristik, bandhák).
A rendszeres fegyelmezett gyakorlás kiegyensúlyozottá, összeszedetté és higgadtSziá teszi az elmét.
A jóga erőteljes stresszoldó hatásán kívül pozitívan hat az érzelmi életre, a pszichére, az egészségre.
Kortól függetlenűl, fizikai állapotra való tekintet nélkül, bárki bármikor elkezdheti a jóga gyakorlását és bekapcsolódhat a foglalkozásokba. Kezdő szinttől magas fokozatig, ha kitartóan gyakorol.

A jógát mindenki más cél miatt kezdi el, de sokkal többet ad mint azt gondoljuk.

Astanga jóga óra minden szerdán reggel 7:00-tól, Váczi Erikával.