Ritmus és jóga

“Dinamikus ászana gyakorlás egy kicsit másképp.

Egy klasszikus hatha jóga órán, ha az oktató használ zenét, akkor általában lágy, nyugodt dallamokkal segíti a különböző testtartások koncentrált gyakorlását. A Ritmus és jóga órát azonban lendületes könnyűzenei vagy világzenei műfajba sorolható számokkal indítjuk.

Egy fárasztó munkával töltött nap után sokak számára kihívást jelenthet az elmét rábírni, hogy maga mögött hagyja a napi stresszt, munkahelyi problémákat. Az óra első felére (25-30 perc) jellemző zene használattal ezt próbáljuk megsegíteni. A gyakorlatokat ritmusra, a kiválasztott zenére koreografálva végezzük kezdve az órát indító bemelegítő, ízület átmozgató sorokon át, az azt követő erősítő, izommunkát célzó gyakorlatokig.

Az óra második felében, mikor már mind fizikálisan, mind szellemileg megérkeztünk a jelenbe, a zene lágyul és a mozdulatok is lassulnak. A gyors áramló mozdulatok helyére lassú váltások, testtartások kerülnek, a figyelmünk a külvilág felől egyre inkább befele koncentrálódik. A ritmust már nem a zene, hanem a saját légzésünk adja, míg legvégül a figyelmünket elvisszük legbensőbb csendességünkig egy levezető relaxációs gyakorlat során.”